Diensten
Stel: je wilt aan de slag met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie. Maar waar en hoe te beginnen? Hoe kom je tot een samenhangende aanpak met blijvende impact? Met onze diensten helpen wij jouw organisatie te groeien in vitaliteit.
Mens- en organisatieanalyse
Wil je jouw organisatie versterken? Dat begint met een scherp zicht op de uitgangssituatie. Hoe staan medewerkers er voor? Zij vormen het krachtigste kapitaal. Hoe staat je organisatie er concreet voor als het gaat om de dimensies die van invloed zijn op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid? Wat weet je al, welke kennis ontbreekt nog? Wat is er al gedaan, wat moet er nog gebeuren?
Om een concreet beeld te krijgen gebruiken we reeds beschikbare data vanuit verzuimcijfers, RI&E, Preventief Medisch Onderzoek/ Vitaliteitsonderzoek en tevredenheidsonderzoek (MTO). Waar nodig vullen we dit aan met vragenlijstonderzoek en interviews. Vanaf het begin betrekken we medewerkers en leidinggevenden vanuit verschillende lagen actief, voor helder en gedragen zicht op het geheel.
Door alle relevante inzichten bijeen te brengen ontstaat een integraal beeld van hoe de organisatie er voor staat, vanuit het perspectief van de medewerkers en het management. Wat gaat er al goed en moet gekoesterd worden? Wat kan beter en vraagt aandacht? En wat moet veranderen om verder te groeien? Met deze analyse leggen we een stevige basis voor een gericht actieplan om vitaliteit duurzaam te bevorderen.
Vitaliteitsonderzoek
Volgens de Arbowet hebben werknemers recht op een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Maar waarom kiezen voor alleen die beperkte medische focus als bekend is dat er méér dimensies zijn met impact op vitaliteit van medewerkers en dus op productiviteit en inzetbaarheid?
Ons Vitaliteitsonderzoek biedt een breder perspectief, terwijl het voldoet aan de eisen van een PMO. We brengen alle relevante aspecten van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in kaart, door middel van gerichte vragenlijsten en fysieke tests die aansluiten bij zowel de risico’s als de ambities van jouw organisatie.
Voor medewerkers biedt het onderzoek en het bijbehorend adviesgesprek concreet inzicht in de eigen vitaliteit en kansen voor verbetering. Dit vergroot het bewustzijn en stimuleert hen om actief bij te dragen aan hun gezondheid en inzetbaarheid.
Op organisatieniveau levert het Vitaliteitsonderzoek strategisch waardevolle inzichten. Deze bieden een solide basis voor de ontwikkeling van een effectief inzetbaarheidsbeleid en het vormgeven van een gerichte aanpak om vitaliteit te bevorderen.
Wij helpen jouw organisatie om dit onderzoek niet slechts te zien als verplichte formaliteit, maar als een kans om duurzame verbeteringen door te voeren. Mét positieve effecten voor zowel de medewerkers als de organisatie.
Onderzoek naar Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)
Hoe medewerkers zich voelen op de werkvloer heeft direct invloed op hun functioneren, gezondheid en vitaliteit. Ongezonde werkomstandigheden, zoals hoge psychische druk, conflicten met collega's of een gebrek aan steun, kunnen leiden tot werkstress. Dit wordt psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd en vormt een risico voor zowel de medewerkers als de organisatie. Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht PSA te voorkomen of te beperken.
Ons onderzoek naar PSA biedt een helder overzicht van de factoren die de mentale belastbaarheid van je medewerkers beïnvloeden. We analyseren niet alleen werkdruk, maar ook de psychologische veiligheid binnen de organisatie. Voelen medewerkers zich vrij om hun mening te uiten, fouten te maken en zichzelf te zijn? Daarnaast onderzoeken we risico's op ongewenst gedrag zoals pesten, intimidatie, agressie of discriminatie, en identificeren we potentiële gevaren die de veiligheid van de werkomgeving bedreigen.
De inzichten uit ons onderzoek bieden concrete handvatten om een psychologisch veilige werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich gehoord, gewaardeerd en gesteund voelen. Dit bevordert niet alleen hun welzijn, maar versterkt ook het werkgeversimago en helpt om verloop en verzuim te verminderen.
Dit onderzoek kan onderdeel uitmaken van het Vitaliteitsonderzoek.
Vitaliteit bevorderen – aan de slag!
Vitale medewerkers zijn van cruciaal belang voor het succes van een organisatie. Maar hoe realiseer je dat? Het aanbieden van fruit in de kantine of het organiseren van een jaarlijkse vitaliteitsweek kan bijdragen aan bewustwording, maar echte impact vraagt om meer samenhang, focus en planmatigheid.
Vitaliteit is breder dan alleen fysieke gezondheid; het omvat ook mentaal welbevinden, sociaal welzijn en persoonlijk leiderschap. Wij helpen jouw organisatie bij het ontwikkelen en uitvoeren van een vitaliteitsprogramma dat al deze dimensies integreert.
We beginnen met richten: het verkrijgen van inzicht in de huidige staat van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie. Dit doen we met een Mens en Organisatie Analyse of Vitaliteitsonderzoek, waarmee we de uitgangspositie in kaart brengen en verbeterpunten identificeren.
Daarna gaan we inrichten: het opstellen van concrete plannen, gebaseerd op datagestuurde inzichten en met betrokkenheid van sleutelfiguren binnen de organisatie. Dit zorgt voor draagvlak en verhoogt de kans op succes.
Tot slot komt verrichten: de uitvoering van activiteiten die de vitaliteit van alle medewerkers én de organisatie versterken. We helpen bij het opzetten van een monitoringproces dat voortgang bijhoudt en bijstelling mogelijk maakt, zodat het vitaliteitsprogramma relevant en effectief blijft.